Aardgasvrij wonen

Wat is het?

Aardgasvrij wonen betekent dat we geen aardgas meer gebruiken voor het verwarmen van onze woningen en bedrijfspanden. Ook koken op aardgas behoort tot de verleden tijd.  

Waarom is het belangrijk?

Aardgas is door CO2 uitstoot niet klimaatneutraal. Nederland heeft het doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit is in lijn met het Klimaatakkoord om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Deze verandering – het vervangen van aardgas door duurzame warmte – noemen we de warmtetransitie. 

Wat doet de gemeente?

De gemeente moet ervoor zorgen dat alle woningen voor 2050 zonder aardgas worden verwarmd. Alle andere gemeentes in Nederland moeten dat ook. In 2020 maakte de gemeente hiervoor een plan, de TransitieVisie Warmte. Om alle woningen aardgasvrij te maken wil de gemeente graag samenwerken met inwoners. Daarom werden inwoners van kanswijken in 2020 uitgenodigd voor informatieavonden, wijkgesprekken en het invullen van vragenlijsten. Daaruit kwamen drie wensen naar voren:

  • Inwoners willen graag een stappenplan zodat ze precies weten wat ze moeten doen.
  • Het Duurzaam Bouwloket moet meer bekend worden. Dit loket is het startpunt voor alle inwoners met vragen over het verduurzamen van hun huis. Het Duurzaam Bouwloket loket geeft onafhankelijk informatie en advies over duurzame maatregelen, techniek, financiën en subsidies. 
  • Inwoners willen graag samen kijken naar wensen en mogelijkheden voor aardgasvrij wonen. De gemeente heeft een belangrijke rol om inwoners te helpen elkaar te vinden.

Wat kan ik zelf doen?

 Wat je zelf het beste kunt doen hangt af van hoe je huis gebouwd is. De grootte, het bouwjaar en het energieverbruik zijn daarbij erg belangrijk. Ook het energielabel is van belang. Hier kun je online het energielabel van je huis terugvinden.(Verwijst naar een externe website) Een woning met bijvoorbeeld energielabel A++ hoeft geen extra isolatie en is geschikt voor een warmtepomp. Een woning met energielabel D kan beter eerst voorzien worden van betere isolatie, voordat er een warmtepomp in komt. 

Zelf opgewekte stroom uit zonnepanelen zorgen vaak voor een lagere energierekening. Wanneer je zonnepanelen samen met een warmtepomp laat werken wordt de rekening vaak nog lager.  Kijk bij Zelf Energie Opwekken voor meer informatie over zonnepanelen of de warmtepomp. 

Wil je een algemeen beeld van mogelijkheden voor jouw woning? Doe dan de online huisscan via www.duurzaambouwloket.nl/medemblik(Verwijst naar een externe website)

Heeft u een eigen idee of initiatief?

De overstap naar aardgasvrij is voor alle Nederlanders een grote stap. We zoeken graag samen met u naar de beste oplossing voor uw woning, VvE of wijk. Heeft u hier nu al ideeën over? Dan horen we die graag. Neem contact op via duurzaam@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres)