Zelf energie opwekken

Wat is het?

Zelf energie opwekken kan met apparatuur waarmee je zelf stroom of warmte opwekt. Stroom kun je zelf opwekken met behulp van zonnepanelen. Deze panelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit, die je in je huis kunt gebruiken. Wek je teveel op, dan lever je het terug aan het net. 

Duurzame warmte kun je zelf maken met bijvoorbeeld een zonneboiler. Een zonneboiler heeft ook een plaat op het dak liggen (de collector), die de energie van de zon overbrengt naar water in een boilervat. Dit warme water kun je gebruiken om te douchen of voor je verwarming. 

Waarom is het belangrijk?

Het zelf opwekken van energie creëert bijna geen uitstoot die slecht is voor het klimaat. Hiermee heb je een duurzaam alternatief voor de energie die wordt opgewekt in kolen- en gascentrales. Als je zelf energie opwekt, word je energierekening ook lager. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee en hebben zich meestal binnen 7 jaar terugverdiend.

Wat doet de gemeente?

De gemeente stimuleert bewoners om zelf energie op te wekken. Dat doet ze door gezamenlijke inkoopacties te organiseren voor bijvoorbeeld zonnepanelen en voorlichting te geven over de voordelen van zelf energie opwekken.

Wat kan ik zelf doen?

Zelf energie opwekken is altijd een goed idee. Voor zonnepanelen kun je met de Zonatlas controleren of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen. Een verder advies en offerte kun je opvragen bij het Duurzaam Bouwloket

Vragen of problemen?

Op de website van Liander kun je vrijwel alle informatie vinden over het aanmelden van je zonnepanelen en wat je kunt doen als er problemen zijn:

  • Het stappenplan waarbij je als bewoner overzichtelijk stap-voor-stap wordt meegenomen als je zonnepanelen overweegt;
  • Bij problemen met terug leveren door bewoners, altijd eerst de eigen installatie laten controleren door een erkend installateur;
    • Zijn er na controle nog steeds problemen, dan kan contact met ons worden opgenomen via service en contactpagina | Liander. Dan zal een afspraak worden ingepland om een meting in de straat te laten uitvoeren. Let op: aan deze meting zijn kosten verbonden. Indien blijkt dat de spanningsproblemen alsnog door de binnenhuisinstallatie komen, moeten kosten in rekening worden gebracht. Daarom is het dus zo belangrijk om pas een meting aan te vragen als de aanvrager er zeker van is dat het niet aan de apparatuur of installatie ‘achter de meter ligt’.
  • Aandachtspunten voor installateurs bij mogelijke problemen met de installatie achter de meter: Aansluiten zonnepanelen voor installateurs| Partners | Liander 
  • Verder zijn er onderaan de consumentenpagina van Liander veelvoorkomende vragen van bewoners opgenomen over zonnepanelen.  

Wil je weten wat voor jouw woning de beste keuzes zijn? Doe dan de online huisscan via www.duurzaambouwloket.nl/medemblik

Voor een warmtepomp of zonneboiler kunt u de ISDE subsidie aanvragen bij de RVO.