Veelgestelde vragen over aardgasvrij wonen

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over de onze route naar een aardgasvrije gemeente. Staat je vraag er niet bij ? Of heb je een aanvulling op de veelgestelde vragen? Stuur dan een mail naar duurzaam@medemblik.nl.  

 

De route naar aardgasvrij

Stap voor stap wordt Medemblik aardgasvrij. Nieuwbouwwoningen worden gebouwd zonder gasaansluiting. Maar ook bestaande woningen stappen over op duurzame energiebronnen. Dit gebeurt in samenwerking met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen. Iedere buurt is anders en heeft daarom een andere aanpak nodig. 

Als huurder ben je in eerste instantie afhankelijk van je verhuurder zoals de woningstichting. Als er plannen zijn neemt de verhuurder contact met je op.
Er zijn al wel kleine maatregelen waarmee je energie kunt besparen. Je kunt daarbij denken aan het vervangen van gloeilampen door LED lampen. Kijk voor meer ideeën voor energiebesparende maatregelen op www.milieucentraal.nl

Iedere gemeente moet een transitievisie warmte (pdf, 4 MB) hebben vastgesteld. Daarin staan afspraken over de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van wijken. 

Kosten

Er zijn verschillende energieleningen beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld met een lening op weg geholpen worden van het nationaal warmtefonds of met een lening van de bank. Kijk op: verbeterjehuis.nl/energiesubsidiewijzer voor meer informatie. 

Cv- ketel

Dat hangt af van de keuze wat voor aardgas in de plaats komt in jouw buurt.

Warmtenet

Wordt je woning aangesloten op een warmtenet? Dan heb je geen cv-ketel meer nodig. Je huis wordt dan verwarmd door een netwerk van leidingen met warm water dat de woning binnen komt. 

Elektrisch verwarmde woning

Wordt je woning elektrisch verwarmd? Dan zijn er 2 mogelijkheden. Als je woning redelijk geïsoleerd is kun je nu al kiezen voor een hybride warmtepomp. Hiermee vermindert je gasverbruik sterk. Dit type warmtepomp werkt samen met de cv-ketel die je nu hebt. De cv-ketel zorgt voor het warme tapwater. Op koude winterse dagen neemt de cv-ketel het verwarmen van de woning over van de warmtepomp.

Ja dat kan. Niemand wordt verplicht om aan te sluiten op een warmtenet.

Koeling in woning

Onze zomers worden steeds warmer. Isolatie houdt de warmte binnen, maar tijdens warme dagen de warmte ook buiten. 
De isolatie van nieuwbouw woningen is tegenwoordig zo hoog, dat de warmte die eenmaal binnen is er niet meer uit kan. Dat kan gevaarlijke hittestress in de woning geven. Uiteindelijk gaat dan het meeste energieverbruik in koeling zitten.

Daarom adviseren we om de bestaande bouw te isoleren tot maximaal energielabel B. Dan is natuurlijke ventilatie via bijvoorbeeld roosters, klepraampjes, naden een kieren ook nog een optie.

Ook de inrichting van de tuin heeft invloed op de hitte en koelte in de omgeving. Stenen houden de hitte vast in de zomer en in de winter houden ze de kou vast. Een groene tuin, groene gevels en daken helpen bij een comfortabel klimaat het hele jaar rond.