Kanswijken

De verandering van aardgas naar aardgasvrij gaat stap voor stap. De gemeente begint daarom in woonwijken of buurten waar we de beste kansen zien voor aardgasvrij wonen en werken.  Deze wijken noemen we kanswijken. Woningen in kanswijken zijn nog niet erg oud en zijn geschikt om ook zonder aardgas goed te verwarmen. 

In april 2023 hebben bewoners van de kanswijken een informatieve folder gekregen over aardgasvrij wonen. De folder staat boordevol informatie, tips en adviezen om aardgasvrij te gaan wonen. Benieuwd? Bekijk de folder (pdf, 515 KB).

Kanswijken zijn wijken waarin het  relatief eenvoudig is om aardgasvrij te wonen. Samen met jou en andere bewoners zoeken we naar een andere manier om je huis te verwarmen. Eerder gingen we al met bewoners van kanswijken in gesprek over het haalbaar en betaalbaar maken van aardgasvrij wonen. 

Met deze inbreng stelden we voor elke kanswijk een plan op voor het elektrisch verwarmen van woningen in de kanswijken.  In april 2022 vroegen we bewoners in de kanswijken wat zij nodig hebben om elektrisch te gaan verwarmen. Met de uitkomsten ontwikkelt de gemeente een aantal producten die kunnen helpen om woningen aardgasvrij te maken.

Voor de Gildewijk en Randwijk in Medemblik vindt er een onderzoek plaats om te bepalen of deze wijken op een warmtenet kunnen worden aangesloten.

Iedereen die dat wil kan zich nu al voorbereiden op aardgasvrij wonen. Ook als je niet in één van de kanswijken woont. Daarmee maak je de overstap in de toekomst makkelijker. Denk daarbij aan het goed of nog beter isoleren van jouw woning of gebouw of het nemen van zonnepanelen.   

Wil je een algemeen beeld van mogelijkheden voor jouw woning? Doe dan de online huisscan via duurzaambouwloket.nl/medemblik

De overstap naar aardgasvrij is voor alle Nederlanders een grote stap. We zoeken graag samen met jou naar de beste oplossing voor jouw woning, VvE of wijk. Heb je hier nu al ideeën over? Dan horen we die graag. Kijk hier naar de mogelijkheden om contact met ons op te nemen.

Inschrijven Nieuwsbrief

Als bewoner van een Kanswijk blijf je door deze nieuwsbrief op de hoogte van de laatste stand van zaken, de weg naar aardgasvrij. Daarnaast krijg je tips & tricks en inspirerende voorbeelden.

Inschrijven nieuwsbrief