Isoleren

Wat is het?

Isoleren is het aanbrengen van materiaal waarmee een temperatuur langer wordt vastgehouden. Dat betekent een koel huis in de zomer en een warm huis in de winter. Isolatiemateriaal is er in verschillende vormen en kan op verschillende plekken in het huis worden verwerkt. Denk hierbij aan spouwmuur-, dak- en/of vloerisolatie.

Waarom is het belangrijk?

Een goed geïsoleerde woning blijft warm in de winter en koel in de zomer. Je krijgt dus meer comfort terwijl je minder energie verbruikt en dat is goed voor jou en het klimaat. Bovendien scheelt het op je energierekening. Wil je op termijn aardgasvrij gaan wonen? Dan is goede isolatie vaak een belangrijke voorwaarde.

Wat doet de gemeente?

De gemeente stimuleert inwoners om hun woning of bedrijfspand goed of nog beter te isoleren. Dat doet zij door gezamenlijke inkoopacties te organiseren en voorlichting te geven over duurzaam verwarmen.

Wat kan ik zelf doen?

Isoleren is altijd een goed idee. Goede isolatie houdt je huis warm in de winter en koel in de zomer. Er zijn veel verschillende soorten isolatie. Wil je weten welk soort voor jouw huis het meest geschikt is? Vul de 'online huisscan' in op https://www.duurzaambouwloket.nl/medemblik. Het bouwjaar en oppervlakte van je woning vind je op https:/bagviewer.kadaster.nl. Weet je welk soort isolatie het meest geschikt is? Vraag dan offertes op via het Duurzaam Bouwloket of voer de maatregelen zelf uit.

Subsidies

Voor isolatie is er de ISDE-subsidie beschikbaar. Zie de pagina met subsidies.