Van grauw naar groen bij het NK Tegelwippen

Voor de derde keer doet gemeente Medemblik mee aan het NK Tegelwippen. Samen met een recordaantal van meer dan 175 Nederlandse gemeenten gaan we ons best doen om zoveel mogelijk tegels te vervangen door gras, bloemenperken, planten en bomen. Hierbij hebben we ook de ‘wedstrijdspirit’ van inwoners hard nodig.

Het NK Tegelwippen 2024 loopt tot 31 oktober. Met creatieve acties gaan we als gemeente inwoners ondersteunen bij de groene transformatie. Meer groen in straten en tuinen heeft namelijk veel voordelen voor de gezondheid en de biodiversiteit. Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt het bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in de natte winters.

Het goede voorbeeld geven

“Gemeente Medemblik is een plattelandsgemeente. We hebben al een groene uitstraling. Maar in veel kernen is er nog verharding dat plaats zou kunnen maken voor groen. Tijdens dit NK Tegelwippen gaan we onszelf als gemeente ook vaker de vraag stellen: hoe kunnen we in de openbare ruimte meer tegels wippen?”, aldus wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt. Zelf staat hij in Medemblik stad op een plek die daarvoor in aanmerking komt.

Zo werken gemeente en inwoners samen aan een fijnere omgeving. Van grauw naar groen. Nederpelt: “Hoe leuk is het om een tuin te hebben of in een straat te wonen waar planten en bloemen groeien en vogeltjes rondscharrelen. Daar word ik blij van. En het hoeft niet eens veel onderhoud te kosten.”

In de prijzen vallen

Op de website van het NK Tegelwippen zijn handige tuintips en meer inspiratie verzameld. Hier kun je ook je gewipte tegels opgeven. Misschien levert dat een gezamenlijke eindstand op waarmee we in de prijzen vallen.

Houd de promotie en acties rond het NK Tegelwippen het komende half jaar in de gaten en laat je groene hart spreken.