Eerste bokashi in gemeente klaar

In gemeente Medemblik hebben we nu onze eigen bodemverbeteraar bokashi gemaakt én in gebruik genomen. Bokashi is Japans voor ‘gefermenteerd organisch materiaal’; een soort superfood voor de bodem. Het wordt gemaakt van de bladeren die we in de herfst hebben verzameld in de gemeente. Dat is duurzaam én budgetvriendelijk! Onze buitendienst gebruikt de bokashi inmiddels voor het openbaar groen. Als dit bevalt, dan gaan we dit middel volgend jaar op grotere schaal toepassen.

Minder bladoverlast

Wethouder Harry Nederpelt: “Als gemeente zoeken we manieren om verder te verduurzamen. Bokashi kan helpen om een mooi, duurzaam en circulair proces te starten.” Afgelopen herfst zijn daarom verspreid over de gemeente bladkorven geplaatst. Buurtbewoners konden hier zelf de bladeren uit hun straat in doen en elke twee weken werden de korven door de buitendienst geleegd. Dat werkte goed. Samen zorgen we er zo voor dat de straten er netjes uitzien en er minder overlast is van herfstbladeren.

Duurzame meststof

Bokashi is een uitstekende bodemverbeteraar. Het houdt vocht vast, wat vooral handig is in de zomer, het is vrij van onkruiden én geeft onkruid minder kans om te groeien. Bovendien besparen we geld op afvalverwerking en vervoerskosten naar de vuilstort. Herfstbladeren zijn geen afval meer, maar een nuttige grondstof voor bokashi.

We maken de bokashi in Andijk, waar eerst de afvalresten uit de bladeren worden gefilterd. Vervolgens voegen we kalk, nuttige bacteriën en schimmels toe en sluiten de berg bladeren luchtdicht af, zodat het fermentatieproces kan beginnen. Afgelopen seizoen is er 400 kuub bokashi gemaakt.

Vervolgstappen

Na 12 weken fermenteren is de bokashi nu klaar om gebruikt te worden op verschillende beplantingsvakken binnen de gemeente. De buitendienst houdt dit extra in de gaten, om te kijken hoe het groen hierop reageert. Als het allemaal goed gaat (en daar hebben we het volste vertrouwen in), willen we volgend jaar nog meer bokashi gaan gebruiken. En we nodigen inwoners uit om mee te doen!

Ook bladeren uit eigen tuin mogen in de bladkorven, als het maar niet ‘vervuild’ wordt met ander (organisch) afval. We hopen de komende jaren meer bokashi te kunnen maken, zodat inwoners er wellicht ook gebruik van kunnen maken voor hun eigen tuin.