Werkbezoek bij Het Molenbad in Wognum: duurzaam en innovatief

Donderdag 11 april hebben wethouders Harry Nederpelt en Gerben Gringhuis het bestuur van openluchtzwembad Het Molenbad in het zonnetje gezet. Dankzij de deskundige hulp van een aantal vrijwilligers, waaronder Cees Besseling, wekt dit zwembad nu haar eigen energie op. Een prachtige prestatie waar we als gemeente erg trots op zijn. Een mooi voorbeeld dat inspireert!

Het bestuur van Het Molenbad onthaalde ons warm op een druilerige donderdag. Bestuurslid Cees Besseling vertelde vol trots over wat er de afgelopen 25 jaar is gedaan. Zijn rechterhand Olle Loos vulde hem daarbij aan. In de jaren negentig verbruikte het zwembad zo’n 45.000 kubieke meter gas en 65.000 kilowattuur stroom per jaar. Nu is het gasverbruik bijna nul. Het stroomverbruik is omgebogen naar stroomopbrengst. Het begon met het gebruik van een aantal tweedehands zonnepanelen. Nu wordt er gebruik gemaakt van tientallen zonnepanelen, zonnecollectoren, zwembadafdekking, nieuwe Cv-ketels en drie warmtepompen.

Boerenlogica

Door slimme oplossingen wordt op elke kubieke meter gas en elke kilowattuur stroom gelet. Het zwembadwater wordt bijvoorbeeld aan het begin van het seizoen langzamer verwarmd. Hierdoor is er minder gas nodig. Het afdekzeil helpt hierbij. De schutting met daarop zonnepanelen houdt de wind tegen. Dit helpt om warmteverlies van het zwembadwater tegen te gaan. Op het dak van de kiosk liggen zonnecollectoren voor warm douchewater. Zelfs de badjuf heeft een verduurzamingstaak: als het bad vol is met mensen, zet zij een knop om waardoor een pomp het water vaker ververst. Op rustige momenten wordt het water langzamer ververst en dat scheelt energie. Het molentje op de gevel staat er voor de sier, maar het kost geen stroom omdat het draait op een zonnepaneel. Cees Besseling noemt verduurzamen heel bescheiden “boerenlogica”. Wij vinden het een hele prestatie!

Voorloper in verduurzaming

Het openluchtzwembad is duidelijk een voorloper in het verduurzamen. Wethouders Harry Nederpelt (duurzaamheid) en Gerben Gringhuis (sport) spraken daarom ook lovende woorden uit richting het bestuur. Ook overhandigden ze bloemen en een klein geschenk als blijk van waardering. Onder andere dankzij deze verduurzaming kan het zwembad openblijven. Hopelijk volgen er meer zwembaden en andere sportlocaties!

Wil je de vernieuwingen en verduurzaming met je eigen ogen zien? Openluchtzwembad Het Molenbad opent op zondag 28 april 2024.