Vragen over duurzaam wonen? Kom naar het spreekuur!

“Geldt dat ook in mijn specifieke woonsituatie?” is een vaak gehoorde vraag als het om verduurzamen gaat. De gemeente Medemblik startte daarom samen met het Duurzaam Bouwloket een spreekuur ‘Energiezuinig & Duurzaam Wonen’. Hiermee kunnen inwoners kosteloos gebruikmaken van de deskundigheid van de onafhankelijke adviseurs van het Duurzaam Bouwloket.

Andijker Carel van Poppel meldde zich aan voor het allereerste spreekuur. Het energieverbruik van hem en zijn vrouw is al vrij laag in hun woning uit 1997. Maar mogelijk kan hij het nog verder omlaag krijgen met behulp van extra isolatiemaatregelen. En hoe zit het met een warmtepomp? Hoeveel zonnepanelen, bovenop de twaalf die er nu op zijn dak liggen, heeft hij nodig voor de aandrijving daarvan?

Peter Buscher van het Duurzaam Bouwloket geeft uitvoerig antwoord en maakt diverse berekeningen op papier. Intussen is wethouder Harry Nederpelt van gemeente Medemblik gearriveerd om Carel van Poppel als eerste gebruiker van het spreekuur in het zonnetje te zetten. Het geeft aan hoe belangrijk de wethouder dit initiatief vindt: “Wij zijn als gemeente ambitieus op het punt van de energietransitie en ondersteunen graag bewoners die met ons het verschil willen maken.”

De kladjes?
Andere bewoners met duurzaamheidsvragen druppelen binnen in het Dorpshuis. Carel van Poppel weet wat hij wil weten. Als hij opstaat, wijst hij op de kladjes die Peter Buscher heeft gemaakt: “Mag ik die meenemen?”

Wanneer is spreekuur energiezuinig en aardgasvrij wonen?

14 november Wognum Café Stam
9 januari Wervershoof De Schoof
13 februari Abbekerk Dorpshuis De Nieuwe Haven
12 maart Nibbixwoud De Dres
9 april Medemblik Sint Pieter

Update: alle spreekuren zijn inmiddels geweest, met uitzondering van de laatste (in verband met de COVID-19 situatie).

De gemeente evalueert op dit moment deze serie spreekuren. Mogelijk wordt er later dit jaar een nieuwe reeks gepland. Inwoners die in de tussentijd vragen hebben over energiezuinig en aardgasvrij wonen nemen kosteloos en vrijblijvend contact op met het Duurzaam Bouwloket, tel. 072 – 743 39 56, e-mail: info@duurzaambouwloket.nl.