Veelgestelde vragen

Aardgasvrij wonen

Een woning verduurzamen kost geld, maar verdient zichzelf op termijn ook terug. Wanneer je de kosten niet (volledig) zelf kunt betalen zijn er verschillende mogelijkheden. Zie hiervoor de pagina met subsidies

Stap voor stap wordt Medemblik aardgasvrij. Nieuwbouwwoningen worden gebouwd zonder gasaansluiting. Maar ook bestaande woningen stappen over op duurzame energiebronnen. Dit gebeurt in samenwerking met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen. Iedere buurt is anders en heeft daarom een andere aanpak nodig. 

Als huurder ben je in eerste instantie afhankelijk van je verhuurder zoals de woningstichting. Als er plannen zijn neemt de verhuurder contact met je op. Er zijn al wel kleine maatregelen waarmee je energie kunt besparen. Je kunt daarbij denken aan het aanbrengen van radiatorfolie aan de achterkant van je radiatoren, zodat er minder warmte verloren gaat door de muur achter de radiator. Kijk voor meer ideeën voor energiebesparende maatregelen op www.milieucentraal.nl

Iedere gemeente moet een TransitieVisie Warmte hebben vastgesteld. Daarin staan afspraken over de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van wijken. 

Dat hangt af van de keuze wat er in de plaats komt voor aardgas in jouw buurt.

Elektrisch verwarmde woning 

Wil je je huis elektrisch verwarmen? Dan zijn er twee mogelijkheden. Als je woning redelijk geïsoleerd is, kun je nu al kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit type warmtepomp werkt samen met de cv-ketel die je nu hebt. Vanaf 2026 is een hybride warmtepomp verplicht als je de cv-ketel moet vervangen. Hiermee vermindert je gasverbruik sterk. 

Als je woning goed geïsoleerd is, kun je beter kiezen voor een volledige warmtepomp. Je cv-ketel wordt dan verwijderd, net als je gasaansluiting. 

De derde optie is een all-electric ready warmtepomp. Dit is een oplossing tussen hybride en volledige warmtepomp. Het systeem werkt nog samen met de cv-ketel maar is klaar om geheel aardgasvrij te worden. Je bespaart gelijk gas en kan nog verbeteringen aanbrengen aan je huis. Hierna is de installatie om te bouwen naar een volledig aardgasvrij oplossing. 

Warmtenet

Word je woning aangesloten op een warmtenet? Dan heb je geen cv-ketel meer nodig. Je huis wordt dan verwarmd door een netwerk van leidingen met warm water dat de woning binnen komt. In onze gemeente is dit, op een paar uitzonderingen na, geen optie. En ook voor de wijken waar dit mogelijk wel kan, moet de haalbaarheid nog onderzocht worden. 

Ja dat kan. Niemand wordt verplicht om aan te sluiten op een warmtenet.

Onze zomers worden steeds warmer. Isolatie houdt de warmte binnen, maar tijdens warme dagen de warmte ook buiten. 
De isolatie van nieuwbouwwoningen is tegenwoordig zo hoog, dat de warmte die eenmaal binnen is er niet meer uit kan. Dat kan gevaarlijke hittestress in de woning geven. Uiteindelijk gaat dan het meeste energieverbruik in koeling zitten.

Daarom adviseren we om de bestaande bouw  te  isoleren tot maximaal energielabel  B. Dan is natuurlijke ventilatie via bijvoorbeeld roosters, klepraampjes, naden en kieren ook nog een optie.

Ook de inrichting van de tuin heeft invloed op de hitte en koelte in de omgeving. Stenen houden de hitte vast in de zomer en in de winter houden ze de kou vast. Een groene tuin, groene gevels en daken helpen bij een comfortabel klimaat het hele jaar rond.   

 

 

Zelf energie opwekken

Wil je weten wat voor jouw woning de beste keuzes zijn? Doe dan de online huisscan.

Voor een warmtepomp of zonneboiler kunt u de ISDE subsidie aanvragen bij de RVO.

 

 

Water en groen

Natuurlijk inrichten houdt in dat je de inrichting van je tuin zo natuurlijk en duurzaam mogelijk maakt om als leefgebied voor de lokale flora en fauna te dienen. Dit komt de biodiversiteit ten goede en maakt je tuin beter bestand tegen hitte en overvloedige regenval.

Bekijk voor inspiratie het magazine 'Bouwen met Natuur' over het natuurlijk inirichten van je tuin (pdf, 6 MB)

 

 

Hergebruiken en scheiden van afval

Om de hoeveelheid zwerfaval in de gemeente te beperken, heeft de gemeente een zwerfafval-coördinator aangesteld. Wil je een prikstok lenen om zwerfafval op te ruimen, neem dan contact op met duurzaam@medemblik.nl.

Circulair Westfriesland is gericht op bedrijven, organisaties en overheden en zet in op inkoop & aanbestedingen, onderlinge kennisdeling, partijen verbinden en concrete gezamenlijke projecten.