Bewonersinitiatief starten voor een duurzame buurt
Steeds meer mensen dragen bij aan een duurzame toekomst. Zij stappen over van gas en andere fossiele brandstoffen naar duurzame energie, zoals zon en wind. Je kunt hieraan meedoen door je huis voor te bereiden op wonen zonder gas. Samen met buurtgenoten kun je nog meer bereiken. Een goede manier om dit te doen is een bewonersinitiatief. Duurzaam Medemblik helpt je graag.
Wat is een bewonersinitiatief voor een duurzame buurt?
Een bewonersinitiatief voor een duurzame buurt is een plan van bewoners om samen hun buurt of wijk te verbeteren. Het doel is een duurzame verandering te maken, zoals duurzamer wonen. Dit kan bijvoorbeeld door minder energie te gebruiken of duurzame energie op te wekken.
Voorbeelden van bewonersinitiatieven
- Een groep buren die samen hun huizen beter isoleert
- Buurtgenoten die samen zonnepanelen plaatsen
- Een wijkproject om één warmtenet te gebruiken in plaats van gas
Met een bewonersinitiatief werk je samen aan een groenere toekomst. Je versterkt hiermee ook de band met jouw buurt. Duurzaam Medemblik ondersteunt je hierbij graag.
Waar kan een bewonersinitiatief hulp bij krijgen?
De gemeente kan bewonersinitiatieven op verschillende manieren helpen. Je kunt bijvoorbeeld een financiële bijdrage krijgen voor de opstart van een initiatief. Denk aan het organiseren van een bewonersbijeenkomst. Wij betalen geen technische maatregelen, zoals warmtepompen of isolatie. Hiervoor zijn andere subsidies beschikbaar.
Sommige subsidies kunnen alleen worden aangevraagd door een stichting. Daarom kan het handig zijn om als bewonersinitiatief een stichting op te richten. De gemeente vergoedt de kosten voor het oprichten van een stichting.
Hoeveel financiële hulp is mogelijk?
Een bewonersinitiatief kan de helft van de kosten terugkrijgen. Dit geldt tot een maximum van €10.000. Dit bedrag kun je gebruiken voor opstartkosten, voorbereidingskosten of proceskosten. Proceskosten zijn kosten die je maakt tijdens de voorbereiding, zoals advies of onderzoek. De kosten voor het uitvoeren van maatregelen, zoals een warmtepomp of isolatie, worden niet vergoed.
Wil je bijvoorbeeld samen overstappen op warmtepompen? Dan kan de gemeente helpen bij het proces. Wij geven geen geld voor de warmtepompen zelf, maar wel voor de voorbereiding.
Waarom is deze hulp er?
Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Medemblik wil dit al in 2040 bereiken. Dat betekent dat we evenveel duurzame energie willen opwekken als gebruiken. Hiervoor moeten we minder energie gebruiken en overstappen op duurzame energiebronnen. Ook willen we in 2050 helemaal zonder aardgas wonen.
Voorwaarden voor de bijdrage
Een bewonersinitiatief moet aan deze voorwaarden voldoen:
- Minstens één van de mensen die het plan heeft bedacht woont in de gemeente Medemblik.
- Het plan is bedoeld voor huishoudens in de buurt van degene(n) die het plan uitvoeren.
- Het plan helpt bij het overstappen op duurzame energie of het besparen van energie.
- De mensen achter het plan nemen zelf de leiding en zijn verantwoordelijk. De gemeente biedt alleen hulp.
- Er is een duidelijk plan van aanpak. Het doel moet haalbaar zijn. De gemeente kan helpen bij het maken van dit plan.
- Er is geen einddatum voor de regeling. Neem contact met ons op via duurzaam@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres) om de mogelijkheden te bespreken.
- Het beschikbare budget is beperkt. Als het geld op is, zoeken we samen naar andere oplossingen.
- Je kunt deze bijdrage combineren met andere subsidies.
- Alleen bewoners kunnen deze bijdrage aanvragen. Bedrijven mogen dit niet doen.
Hoe kun je een bijdrage aanvragen?
Meld jouw bewonersinitiatief eerst bij de gemeente aan. Wij kijken samen naar de mogelijkheden. Zonder aanmelding is een financiële bijdrage niet mogelijk.
Bewonersinitiatief aanvragen
Stuur een e-mail naar duurzaam@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Heb je vragen? Mail ons dan ook gerust ! Binnen een week nemen wij contact met je op.