Zonnepanelen nog steeds een goed idee?
De salderingsregeling komt mogelijk te vervallen. Er bestaat daarom veel twijfel of het nog steeds verstandig is om te investeren in zonnepanelen. En op sommige momenten schakelt de omvormer ook nog uit op het moment dat net de zon lekker schijnt.
Wat is saldering?
In het kort zorgt de salderingsregeling ervoor dat je de opgewekte stroom die je niet meteen gebruikt, kunt aftrekken van de eindafrekening van je energieleverancier. Over dat bedrag betaal je ook energiebelasting. Op het moment dat de salderingsregeling verdwijnt, vervalt de ‘korting’ van het terugleveren en krijg je een hogere energierekening. Dit hogere bedrage wordt vervolgens belast door de overheid, waardoor je ook meer belasting betaalt.
Waarom schakelt de omvormer uit?
Zonnepanelen leveren elektriciteit aan het elektriciteitsnet. Als de spanning in het net te hoog of te laag wordt, schakelt de omvormer uit. Dit is een automatische beveiliging om schade aan apparatuur te voorkomen. Het kan ook zijn dat in een wijk meer zonne-energie wordt opgewekt dan het elektriciteitsnet aankan. Om overbelasting van het net te voorkomen wordt de omvormer door de automatische beveiliging uitgeschakeld. Vervelend, want de opgewekte elektriciteit kan je dan namelijk niet gebruiken waardoor je toch nog elektriciteit van het net moet halen. Op de website van Liander lees je waarom een omvormer uitschakelt.
Netbeheerder Liander werkt hard om het elektriciteitsnet te verbeteren met extra transformatorstations, kabels enz. Dit kan helaas niet overal tegelijk gebeuren, waardoor het op veel locaties nog jaren kan duren voordat dit probleem is opgelost.
Weten waar wanneer wordt gewerkt? Bekijk dan de werkzaamhedenpagina van Liander.
Waarom toch een goede investering?
Maar betekenen dit dat de aanschaf van zonnepanelen nu helemaal geen goed idee meer is? Nee, wij denken dat ook zonder de salderingsregeling en mogelijke tijdelijke uitschakeling, zonnepanelen een goede investering kunnen zijn. Een paar redenen op een rij:
1. Verlaging van energiekosten
- Het levert een directe besparing op. Zodra je zonnepanelen installeert, begin je met het opwekken van je eigen elektriciteit. Dit betekent minder stroom afnemen van je energieleverancier, met als gevolg een lagere energierekening. TIP: Het is belangrijk om de opgewekte elektriciteit direct te gebruiken. Dus zet je apparaten zoals wasmachine en vaatwasser aan op het moment dat de zon schijnt.
2. Onafhankelijkheid van energieleveranciers en prijsstijgingen
- Zonnepanelen beschermen je deels tegen prijsstijgingen van stroom. De kosten van elektriciteit zijn in de afgelopen jaren gestegen. Deze stijging kan blijven doorgaan. Met eigen stroom ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. Zonnepanelen geven je een stabiele bron van energie. In een energiecrisis kan dit extra handig zijn.
- Duurzame woningen zijn meer waard. Huizen met zonnepanelen worden vaak voor een hogere prijs verkocht.
3. Lange levensduur en besparing geld
- Zonnepanelen hebben een lange levensduur: meestal 25 jaar of langer. Hoewel de salderingsregeling mogelijk wordt afgebouwd, blijven de panelen zonne-energie opwekken. Doordat ze zo lang meegaan bespaar je veel geld.
- Terugverdientijd: Zonnepanelen verdien je snel terug, zelfs zonder speciale regeling. Dit hangt af van de aankoopkosten en installatiekosten. Ook de stroomprijs en de opgewekte energie spelen een rol. Hoeveel stroom je zelf gebruikt, is ook belangrijk.
4. Technologische vooruitgang
- Zonnepanelen worden steeds beter en goedkoper om te maken. Hierdoor krijg je meer stroom voor je geld. Je kunt ook makkelijker energie opslaan die je later gebruikt. Betaalbare thuisbatterijen helpen om opgewekte stroom te bewaren voor als de zon niet schijnt.
5. Financiering
- Je kunt profiteren van belastingvoordelen. Ook al wordt de salderingsregeling minder, er blijft steun van de overheid. Denk aan belastingvoordelen en financieringsmogelijkheden. Meer informatie over subsidies en regelingen vind je bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland. Kijk ook eens op de pagina van de belastingdienst over het btw-tarief zonnepanelen.
Conclusie
Wij denken dat zonnepanelen nog steeds een waardevolle investering zijn door de combinatie van:
- directe besparingen op je energierekening
- lange levensduur van zonnepanelen
- zonnepanelen steeds meer opwekken
- lagere investeringskosten
Daarnaast draag je hierdoor bij aan een duurzamere toekomst.