Winnaars van een ton in het zonnetje gezet

In de actie ‘Win een ton’ konden inwoners van gemeente Medemblik een regenton winnen. Er waren vier gelukkigen. Wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt feliciteerde drie van hen persoonlijk met een bos bloemen.

Een online mini-quizje was de manier om in aanmerking te komen voor de gratis regenton van 100 liter. Dat leverde 350 gegadigden op. Loting zorgde voor blijdschap bij Arienne Brinkman uit Wognum, Linda de Boer en Dennis Bakker uit Wervershoof en Herman Bax uit Oostwoud. Harry Nederpelt maakte een rondje langs de winnaars (met uitzondering van Dennis Bakker; hij had werkverplichtingen).

Bewuster omgaan met water

Arienne had - heel voortvarend - haar nieuwe regenton al aangesloten. Herman was nog niet zo ver. Hij is druk aan het klussen in de nieuwe woning van zijn zoon. En voor Linda is de regenton een volgende stap in de verduurzaming van woning en tuinonderhoud. Zij en haar man zijn al van het gas af.

Alle drie zien ze de noodzaak om in deze tijd met toenemende weesextremen bewuster om te gaan met water. Door regenwater op te vangen, ontlast je bij piekbuien het riool. En je hoeft in droge perioden geen kraanwater te gebruiken om bloemen en planten water te geven.

Honderd regentonnen

De actie ‘Win een ton’ is een initiatief van Samen Blauwgroen, een samenwerking tussen de 26 gemeenten in Noorderkwartier (waaronder gemeente Medemblik), hoogheemraadschap en PWN om de regio beter voor te bereiden op de effecten van klimaatverandering. In totaal zijn er in Noorderkwartier honderd regentonnen uitgedeeld.

Harry Nederpelt: “Het sluit ook aan op het NK Tegelwippen waar wij als gemeente aan meedoen. Als je de verharding in je tuin vervangt door groen, zakt het water bij hevige regenval makkelijker weg in de bodem. In combinatie met een regenton ben je dan helemaal klimaatbestendig bezig.”

Kijk voor meer informatie over hoe je klimaatbestendig kunt handelen op: samenblauwgroen.nl/bewoners.