Waarom een warmtepomp?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat puur met behulp van elektriciteit je huis kan verwarmen. Daarmee kun je dus veel minder of zelfs helemaal geen aardgas meer nodig hebben. Dat bespaart op je energierekening en is goed voor het milieu.

Een warmtepomp is een soort omgekeerde koelkast. Een koelkast haalt de warmte uit de koelkast naar buiten. Een warmtepomp haalt juist warmte van buiten naar binnen. Daarvoor heeft de warmtepomp dus een ‘bron’ buiten nodig waar die warmte uit gehaald wordt. Dat kan de buitenlucht zijn, maar ook de bodem of zelfs het oppervlaktewater. Met behulp van een compressor en elektriciteit wordt die warmte ‘opgewerkt’ tot een hogere temperatuur. Zo is het mogelijk dat een warmtepomp zelfs als het flink vriest, een beetje warmte uit de lucht haalt en er water van 40°C van maakt.

Voordelen

Vergroot de afbeelding (png, 471 KB)

Een warmtepomp kan je woning veel zuiniger verwarmen dan een elektrische kachel. Dat komt omdat de meeste warmte van buiten komt en maar een klein deel uit het stopcontact. Hierdoor daalt je energierekening.

Ook is het goed voor het klimaat om geen aardgas meer te gebruiken: er komt geen CO2 vrij bij deze manier van verwarmen. En we zijn dan niet meer afhankelijk van landen die ons aardgas moeten leveren en de prijs enorm kunnen opdrijven.

De warmte van een warmtepomp wordt door de meeste mensen fijner gevonden dan die van een CV-ketel. Een CV-ketel verwarmt namelijk met een veel hogere temperatuur de radiatoren. Hierdoor ontstaan temperatuurverschillen in de kamer die tocht geven.

Nadelen

Het grootste nadeel van een warmtepomp is dat die alleen goed werkt met een systeem voor lagere temperaturen. Vloerverwarming is ideaal, maar ook wandverwarming of lage-temperatuur-radiatoren zijn mogelijk. Veel woningen hebben dit nog niet. Ook werkt dit lage temperatuur systeem alleen goed in woningen die al goed zijn geïsoleerd.

Een ander nadeel is dat warmtepompen best duur zijn. Ook al bespaar je op je energierekening, niet iedereen kan dit zomaar voorschieten. Gelukkig is er subsidie voor een warmtepomp én kun je aantrekkelijk lenen via je hypotheek of het Warmtefonds. Is je inkomen niet zo hoog, dan betaal je bij het Warmtefonds zelf geen rente!

Hybride warmtepomp

Is je woning nog niet goed geïsoleerd of wil je (nog) niet over op een lage temperatuur systeem? Dan kun je altijd overstappen op een zogenaamde ‘hybride’ warmtepomp. Dat is een warmtepomp die het grootste deel van het werk doet, maar terug kan vallen op de CV als het te koud wordt. Daarmee bespaar je 60-70% op je gasrekening.

De Nederlandse regering heeft besloten dat iedereen die een nieuwe CV nodig heeft, vanaf 2026 ook een (hybride) warmtepomp moet kopen, als je tenminste niet in een flat woont. Er zijn uitzonderingen op deze regel, zoals voor woningen die op korte termijn op een warmtenet worden aangesloten, of waarbij het technisch niet mogelijk is tegen redelijke kosten. Het is slim om hier nu alvast rekening mee te houden.

Meer weten?

Subsidie ISDE: Warmtepomp woningeigenaren (rvo.nl)

Hypotheek Meer hypotheekruimte voor verduurzaming, alleenstaanden en studenten | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Lening Warmtefonds Energiebespaarlening voor particulieren - Warmtefonds

Advies bij het Duurzaam Bouwloket

Advies aan huis door een energiecoach van Warm Medemblik