Subsidie voor aardgasvrij wonen

Ben je bezig je woning van het aardgas af te halen? De gemeente Medemblik heeft dit jaar voor het laatst nog een subsidie voor mensen die hun woning van het aardgas afsluiten. Er is veel belangstelling voor, dus wacht niet te lang!

Veel woningen moeten eerst nog geïsoleerd worden voordat ze met een warmtepomp verwarmd kunnen worden. Gelukkig is hier vanuit de landelijke overheid subsidie voor (ISDE). Daarnaast bestaat er een subsidie voor warmtepompen. Toch kan alles bij elkaar best veel geld kosten. Daarom heeft de gemeente Medemblik nog een extra subsidie voor mensen die geen aardgas meer gebruiken.

Aanvragen subsidie

Als je in 2024 een warmtepomp hebt aangeschaft en geïnstalleerd, én je hebt aangevraagd om de gasaansluiting in je huis weg te laten halen, dan kun je deze subsidie aanvragen.

Heeft je huis nu een warmtepomp met een buiten-unit (een luchtwaterwarmtepomp), dan kun je van de gemeente maximaal €2.500 ontvangen. Heb je een bodemwarmtepomp met een bodemboring, dan kun je maximaal €4.000 krijgen. Deze subsidie is extra, bovenop de rijkssubsidie.

De rijkssubsidie krijg je ook als je nog niet van het aardgas af gaat, maar alleen één of een paar maatregelen neemt. De subsidie van de gemeente is alleen voor mensen die helemaal geen aardgas meer gebruiken.

De afgelopen maanden hebben al veel mensen deze subsidie aangevraagd en de pot is al voor meer dan de helft leeg. Wacht dus niet te lang om deze subsidie aan te vragen!

De rijkssubsidie kun je hier aanvragen (lees vooraf goed de voorwaarden).

De aardgasvrij-subsidie van de gemeente kun je aanvragen bij de Omgevingsdienst.

Wil je gebruik maken van een lening? Soms kan dat zelfs met 0% rente!