Stook wijs en houd rekening met elkaar

Open haarden, houtkachels en buitenvuren zijn heel gezellig en behaaglijk. Bovendien kun je daarmee besparen op je gasrekening. Klinkt goed, maar hout stoken heeft ook grote nadelen. Het kan klachten geven over de geur. En het is slecht voor je gezondheid. Niet alleen als je zelf stookt, ook bij de mensen in de buurt. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (bijvoorbeeld longpatiënten en mensen met astma), ouderen en kinderen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen.

Zit je ’s zomers in de rook van de vuurkorf van de buren, of slaat ’s winters de rook van een open haard even verderop bij je naar binnen? Probeer er altijd eerst samen uit te komen en de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Het verbranden van hout kost veel zuurstof. Als je niet goed ventileert, komt er steeds minder zuurstof in de kamer, dat is ongezond. Daarnaast komen er gassen vrij tijdens het verbranden. Deze bevatten fijnstof. Fijnstof is heel ongezond. Als je niet goed stookt, kunnen er ook koolmonoxide, dioxine, metaalverbindingen, zoutzuur en formaldehyde ontstaan. Hierdoor lopen mensen met gevoelige longen en jonge kinderen een hoger risico op gezondheidsklachten.

  • Gebruik voor een goede verbranding de volledige capaciteit van de kachel: zuinig stoken geeft roetaanslag in de schoorsteen, wat tot zware luchtverontreiniging en zelfs brand kan leiden.
  • Zorg dat de grootte van je kachel past in de ruimte waar die staat: gebruik liever een kleine kachel die voluit brandt dan een grote kachel die wordt gedempt.
  • Gebruik een goed en schoon rookkanaal dat aan de vereisten uit het ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’ (Bbl) voldoet.
  • Gebruik alleen droog hout.
  • Gebruik nooit de volgende houtsoorten: vochtig, geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout, spaanplaat, triplex of hardboard; hierbij komen veel schadelijke stoffen vrij. Allesbranders bestaan niet, alleen het stoken van hout en kool zijn toegestaan. Dus ook geen plastic, papier of textiel.
  • Stook niet bij windstil of mistig weer, de rook blijft dan in de omgeving hangen. Hou ook rekening of de wind richting andere huizen staat. Check ook de Stookwijzer, die laat zien hoe de wind en de luchtkwaliteit in je buurt op het moment is en of stoken verantwoord is.
  • Zorg voor voldoende ventilatie: open een raam of rooster en zorg voor voldoende toevoer van lucht naar de kachel.
  • Leeg regelmatig de aslade.
  • Laat het rookkanaal van je kachel of open haard minstens elk jaar door een erkende schoorsteenveger reinigen. Dit voorkomt schoorsteenbrand.
  • Let op de kleur van de rookuitstoot. Een goede verbranding geeft bijna geen rook, een donkergrijze of zwarte kleur wijst op verkeerde brandstof of onvolledige verbranding.
  • Laat je door een specialist adviseren bij het installeren van open haard, kachel en rookkanaal.
  • De ene kachel is de andere niet. Sommige kachels branden veel zuiniger dan andere. Over het algemeen is een open haard of een vuurkorf het minst zuinig. Een gesloten houtkachel is al beter. Een pelletkachel is behoorlijk zuinig. Hoe zuiniger, hoe meer warmte je krijgt van een kilo hout.
  • Een houtrookfilter in de schoorsteen kan de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen, maar houdt nooit alles tegen.

Als hout stoker probeer je natuurlijk zo min mogelijk overlast te geven aan je buren. Dat kan met bovenstaande tips. Mochten ze toch last hebben en bij je aankloppen, kijk dan samen hoe je rekening met elkaar kunt houden.

Heb je zelf last? Een goed gesprek kan helpen. Geef aan waar je precies last van hebt en wanneer. Meestal kom je er dan samen wel uit. Onderstaand stappenplan kan je hierbij helpen:

  1. Waar komt de rook vandaan? Stel eerst vast waar de rook vandaan komt. Misschien zijn er meerdere buren die hout stoken. Staat het huis dichtbij of verder weg?
  2. Zijn er meer buren die last hebben van de rook? Dan kun je samen stappen ondernemen.
  3. Overleg met de houtstokers. Misschien zijn je houtstokende buren zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom je last hebt van de rook. En vertel dat er manieren zijn waarop zij de overlast kunnen beperken. Op milieucentraal.nl/houtkachel staan nuttige tips.
  4. Houd een (foto)dagboekje bij. Noteer 2 of 3 weken lang elke dag wanneer je precies last hebt van de rook. Op welke plek in huis? En welk effect heeft de rook op jou? Ook kun je foto- of video-opnames maken van de rook en het rookkanaal. Dit helpt om erachter te komen wat precies de oorzaak is en dit maakt het makkelijker om afspraken te maken met de stoker.
  5. Praat nog eens met je houtstokende buren. Misschien snappen ze je probleem nu wel en willen ze rekening met je houden. Zo niet, vraag dan of de wijkagent of buurtbemiddeling wil bemiddelen.

 

Hou er rekening mee, dat er niet altijd een snelle oplossing is. Er geldt geen landelijk verbod op het stoken van houtkachels. De gemeente Medemblik kan dit ook niet zomaar verbieden. Ook kan de gemeente alleen maar iets doen als ze zelf de overtreding constateren. Afgaan op je dagboekje of foto’s is niet voldoende.

Kom je er echt niet uit? Stap dan naar een Juridisch Loket of de Rechtswinkel voor advies en informatie.