Proef ‘wasbare luiers’ in Medemblik: update!

In januari startte gemeente Medemblik en HVC met de proef ‘wasbare luiers’. 19 deelnemende gezinnen kregen tijdens een gezamenlijke kick-off uitleg, instructies én het uitgebreide pakket met luiers en accessoires. Inmiddels gebruiken de meeste deelnemende gezinnen al enige tijd de wasbare luiers (en paar deelnemers zijn nog in verwachting) en delen graag hun ervaring.

Laat je niet bang maken door onwetendheid

Eline Voskuil (moeder van 3 kinderen):

“Wij hadden al ervaring met wasbare luiers, die gebruikte ik namelijk ook al voor mijn dochters. Maar bij onze zoon merkten we dat de vertrouwde en bekende luiers van onze dochters niet goed werkten bij onze zoon. Door mee te doen aan de proef konden we kijken wat we anders moesten doen voor een jongetje.

Het pakket wat we hebben gekregen is een mooi en veelzijdig pakket. We kunnen hierdoor goed kijken wat bij ons zoontje past. We zijn bijvoorbeeld heel blij met de broekjes van Huda, hierdoor hebben we geen lekkage meer bij ons zoontje. In het pakket zat ook een wolbroek. Maar deze had ik nog niet eerder getest, ik was bang dat het zou mislukken, dat het vies was of dat ik de broek zou verpesten en het een klein poppenbroekje zou worden. Maar mijn angst bleek voor niets, de broekjes zijn super handig voor in de nacht! Dat slaapt toch lekkerder dan de hardere overbroekjes voor overdag.

Als ik met vriendinnen praat over wasbare luiers is het in het begin altijd een beetje ongemakkelijk. Wasbare luiers hebben het imago van vroeger meegenomen, dat het vies is en je alles moet uitspoelen en met de hand moet wassen. Gelukkig hebben we nu wasmachines! Natuurlijk gooi je geen ontlasting in de wasmachine, dat haal je eerst met het inlegvel uit de luier en gooi je in de prullenbak. Daarna een spoelprogramma om het ergste vuil uit de luiers te krijgen en als laatste een goed wasprogramma met voldoende zeep en je luiers zijn weer schoon en na het drogen klaar om opnieuw gebruikt te worden. 

Mijn tip is: laat je niet bang maken door onwetendheid. Wil je wasbare luiers gaan gebruiken? Vraag of zoek hulp van een consulent of iemand in je omgeving die wasbare luiers gebruikt. En geniet vooral van al die mooie printjes om de billen van je baby!”

Wil je meer weten over deze proef of over wasbare luier? Kijk dan op hvcgroep.nl/wasbareluiers.