Ook in gemeente Medemblik is het Nationale Klimaatweek

Klimaatverandering is een feit en dat heeft impact op onze leefomgeving. Niets doen is volgens wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt van gemeente Medemblik geen optie. Daarom is hij blij met de Nationale Klimaatweek. “Het laat zien dat we met elkaar een verschil kunnen maken voor een beter milieu.”

De Nationale Klimaatweek (nkw2023) vindt landelijk plaats van 30 oktober tot en met 5 november. In de eerste plaats roept het inwoners, bedrijven en gemeenten op om duurzame stappen te zetten. “Maar wat ik er ook leuk aan vind is dat je via kunt zien welke mooie initiatieven er al zijn. Mensen die het heft in eigen hand hebben genomen en duurzamer zijn gaan leven of ondernemen. Mijn advies: gaan eens kijken op nkw2023.nl. Het is inspirerend”, aldus Nederpelt.

Bestaande en nieuwe acties

Gemeente Medemblik doet ook mee aan de Nationale Klimaatweek. “Wij willen vooral nog een keer de aandacht richten op de duurzame activiteiten die we als gemeente al uitvoeren.” Denk aan het NK Tegelwippen, de rol van de energiecoaches van Warm Medemblik met hun besparingstips en het autodeelproject in Wognum in samenwerking met Zonnecoöperatie West-Friesland.

Daarnaast zijn er twee nieuwe acties. De mobiele showroom van het Duurzaam Bouwloket staat op 1 november in Medemblik (en op 8 november nog eens in Wervershoof) voor uitgebreid advies over verduurzaming van je woning. “En we stimuleren deze week onze eigen medewerkers extra om duurzaam naar hun werk te komen. Zelf ga ik zoveel mogelijk op de fiets naar het gemeentehuis. Al deze activiteiten promoten we via de gemeentelijke informatiekanalen. Hou die dus in de gaten.”

‘Je kunt altijd ergens beginnen’

Natuurlijk zal de Nationale Klimaatweek geen wonderen verrichten. Dat beseft Harry Nederpelt ook. Verduurzaming is iets van de lange adem. Het vraagt om ander gedrag. Niet ieders hoofd staat daarnaar (of portemonnee staat het toe). “Maar je kunt altijd ergens beginnen. Kleine aanpassingen. Die bewustwording moet er meer komen. Laat dat de boodschap van de Nationale Klimaatweek zijn.”