Veelgestelde vragen over de nieuwe zonneweiden

Deze veelgestelde vragen zijn speciaal opgesteld voor bewoners van dorpskernen Benningbroek, Zwaagdijk-Oost Centrum en Wognum Overspoor (aan de oostkant van de A7).

Nederland heeft afgesproken om minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Dit ligt vast in het Nationale Klimaatakkoord. Hierin ligt vast dat we de CO2-uitstoot in 2030 met 49% terug willen brengen, als tussenstap om in 2050 CO2 neutraal te zijn. Dit kunnen we alleen bereiken door over te stappen op duurzame energie zoals bijvoorbeeld zonne- en windenergie. Iedere regio, ook de onze, moet daar een bijdrage aan leveren. We doen dit voor onze toekomstige generaties, maar ook voor energiezekerheid. En om onze leefomgeving schoon te houden.  We beseffen dat dit vragen oproept bij onze inwoners.

In heel Noord-Holland-Noord wezen gemeenten diverse zoekgebieden aan waar zij ruimte geven voor initiatieven voor de opwek van duurzame energie. Op het grondgebied van onze gemeente bevinden zich 9 van deze zoekgebieden. Deze zijn na een intensief participatietraject in 2020 tot stand gekomen. Inwoners, (agrarische) ondernemers en maatschappelijke organisaties betrokken we bij het bepalen hoe en waar hernieuwbare elektriciteit in Westfriesland kan worden opgewekt.

De gemeente streeft naar een evenwichtige spreiding van de zoekgebieden. Bij de totstandkoming van deze zoekgebieden is vooral gezocht naar plekken in de buurt van bedrijventerreinen, infrastructurele werken en aanwezige Energie-Infrastructuur. Daarbij wil de gemeente niet onnodig vruchtbare landbouwgrond inzetten voor duurzame energieopwekking.

Nee, de gemeente besloot geen nieuwe windturbines erbij te willen op haar grondgebied. De gemeente Medemblik geeft alleen ruimte voor de opwek van zonne-energie.

Dat gebeurt al. Helaas is dit niet voldoende als we de doelstellingen uit het Klimaatakkoord willen bereiken.

Het stroomnet is vol.  Ook in onze gemeente hebben we hier last van. De netbeheerder kan op dit moment niet de stroom leveren die nodig is. Dit geldt voor grootverbruikersaansluitingen. Hierdoor komen ondernemers die meer energie willen gebruiken op een wachtlijst te staan. 

Ook merken inwoners dat op momenten dat de zon volop schijnt hun omvormer uitschakelt. Hiermee kunnen zij hun opgewekte stoom op dat moment niet terug leveren aan het net.  

Deze nieuwe initiatieven voor zonneparken hebben hier gelukkig geen invloed op. Dit komt omdat deze zonneweides de opgewekte stroom niet terug leveren aan het laagspanningsnet. Dit is het niveau waar huishoudens gebruik van maken. 

Daarnaast kijken we juist bij deze initiatieven of er oplossingen mogelijk zijn, die het net niet extra belasten. Bijvoorbeeld door de opgewekte energie tijdelijk op te slaan. Of om de opgewekte energie direct te leveren aan een ondernemer die deze energie gebruikt.

We realiseren ons dat energieprojecten invloed hebben op ons landschap. We vinden het als gemeente daarom belangrijk dat een zonnepark goed ingepast wordt in het landschap. We hebben hiervoor regels opgesteld. De initiatiefnemer moet bij het ontwerp hier rekening mee houden. Ook vragen we de initiatiefnemer om de omwonenden aan de voorkant te betrekken bij het initiatief. Uw mening kan de initiatiefnemer meenemen in zijn definitieve ontwerp. 

De initiatiefnemer vraagt u om mee te denken en uw ideeën kenbaar te maken. Dat vraagt om betrokkenheid en tijd.  Bij de initiatiefnemer ligt de verantwoordelijkheid om deze ideeën mee te nemen in zijn definitieve voorstel. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de landschappelijke inpassing.  Uw stem maakt het verschil in hoe dit initiatief tot stand komt. 

Participatie betekent dat u als bewoner door de initiatiefnemer wordt betrokken bij de ontwikkeling van een zonnepark. Dat kan door mee te denken en mee te praten over dit initiatief. Bijvoorbeeld hoe dit ingepast kan worden in de omgeving. Ook kunt u het gesprek voeren over hoe u mee kunt doen, bijvoorbeeld door financieel deel te nemen. 

Ja, u kunt financieel meedoen.  Hiervoor biedt de ontwikkelaar verschillende mogelijkheden aan. 

U heeft meerdere mogelijkheden om uw mening over het initiatief kenbaar te maken.  Op het moment dat wij het initiatief hebben beoordeeld maken wij ons voornemen tot besluit bekend. Dit ontwerpbesluit leggen wij ter inzage. U kunt dan uw zienswijze hierover bij ons indienen.  

Uiteindelijk neemt het college van B&W het besluit om een vergunning te verlenen. Dit doet zij nadat aan alle regels zijn voldaan. U kunt tegen deze vergunning in bezwaar gaan.  

Zover is het nu nog niet. Een vereiste voor het aanvragen van een vergunning is dat de initiatiefnemer u als bewoner betrekt bij de invulling van het initiatief. 

We nodigen u van harte uit om vooral in te gaan op deze uitnodiging. Zo kunt u uw wensen aan de voorkant kenbaar maken. Hierdoor heeft u invloed op de manier waarop het initiatief tot stand komt.

Het streven van de gemeente is dat het initiatief met lokaal eigenaarschap tot stand komt, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie.

De ontwikkelaar voert het project technisch en financieel uit en is eigenaar van het project. De gemeente toetst het project aan haar beleid en borgt de inspraak. De gemeente is geen eigenaar van het project.

De gemeente voerde vooroverleg met de verschillende initiatiefnemers. We bespraken daarbij de voorstellen. Alleen initiatiefnemers met voorstellen die wij als kansrijk beoordeelden mogen nu het overleg starten met de omwonenden. Dit geldt nu voor drie kansrijke initiatieven.  

Bij wie kan ik terecht voor vragen?

Voor vragen over de procedure of over ons beleid kunt u contact opnemen met de gemeente. Dit kan via de volgende kanalen:

Bellen: 

U kunt ons bellen op maandag t/m donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en op vrijdag van 8.30 tot 14.00 uur.

Telefoonnummer: 0229-856000(Verwijst naar een telefoonnummer)

Via Whatsapp: 

Via mail: 

Stel uw vraag via duurzaam@medemblik.nl(Verwijst naar een e-mailadres) 

Vragen over het initiatief zelf kunt u aan de ontwikkelaar stellen.