Koeler de zomer in

We weten het al een poosje: het klimaat verandert. Het wordt gemiddeld warmer. Lange periodes van droogte wisselen af met korte, heftige regenbuien. Hittegolven komen vaker voor en ook de kans op overstromingen neemt toe. Denk maar aan alle regen die de afgelopen maanden is gevallen.

Daarom is het belangrijk om onze omgeving aan te passen en groener te maken. Dan hebben we minder last van hitte en regen. Gemeente Medemblik is bezig om de omgeving hier zo goed mogelijk op aan te passen. Maar je kunt hier ook zelf al mee beginnen rondom je huis.

Minder tegels in de tuin

Als je tuin helemaal betegeld is, kan het regenwater moeilijker in de grond zakken. Ook warmen tegels heel snel op en houden ze warmte vast. Daardoor wordt het ook in je huis warmer. Haal daarom zoveel mogelijk tegels uit je tuin en zet er planten in. Bij heftige regenbuien krijg je minder overlast én het koelt je huis als het warm is.

Plant een boom

Wat nog beter werkt dan gras en lage planten, zijn bomen. Bomen zorgen ervoor dat de grond meer water op kan nemen. Ook geven ze schaduw, zodat de lucht in de tuin koeler blijft. Daarom zorgen bomen in de tuin voor een lagere temperatuur in huis. Zelfs als de boom nog niet heel groot is. Denk maar eens aan een hete dag: in een stad met weinig bomen of groen is het veel warmer dan in een park of bos. Tover je je tuin om in een groen parkje of klein bos, dan merk je hetzelfde effect.

Maak je gevel groen

Heb je geen tuin en staat je huis direct aan de weg? Geen nood! Voor planten heb je nauwelijks ruimte nodig. Je kunt klimplanten tegen je gevel of schutting laten groeien. Ze beschermen het huis in de zomer tegen de zon en houden zo het huis koel. Het is een natuurlijke airco. In de winter houden klimplanten de koude wind buiten tegen, waardoor de (buiten)muren minder afkoelen. Hierdoor hoeft de verwarming iets minder aan. Het bespaart dus ook (een beetje) geld.

Er zijn verschillende manieren om een groene gevel aan te leggen. Planten zoals klimop of wingerd klimmen zelf tegen de muur op. Andere planten hebben een steuntje nodig. Dat kun je ze geven door gaas, draad of latten tegen de muur te zetten. Heb je geen grond tegen je gevel aan, dan zijn plantenbakken aan de muur ook nog een leuke optie.

Inspiratie

Wil je de natuur een handje helpen, zorg dan dat je veel verschillende soorten planten neerzet. Bijen en vlinders help je een handje met veel bloeiende planten. Struiken met bessen trekken juist weer veel vogels aan. En ga je tegels uit je tuin halen, doe dan mee met het NK Tegelwippen en meld je aan!