Het NK Tegelwippen is meer dan een wedstrijd

Het NK Tegelwippen 2023 zit erop. Ook gemeente Medemblik deed mee aan deze wedstrijd. Het doel: zoveel mogelijk tegels vervangen door planten, bloemen en bomen. Hoe hebben we gepresteerd?

‘Nederland moet zich voorbereiden op zwaardere weersextremen’. Dat is de boodschap van het KNMI. Hun nieuwste klimaatscenario’s zijn klip en klaar. Het klimaat verandert de komende jaren nog sterker dan verwacht. Dat betekent ook dat de gevolgen van deze klimaatverandering heftiger zullen zijn. Het wordt in alle seizoenen warmer met meer tropische dagen en minder vorstdagen. De winter wordt natter, de zomer droger en er ontstaan zwaardere buien.

Geen-ver-van-mijn-bed-show

De grote vraag is natuurlijk: is dit geen gelopen race? Kunnen we ons hier wel op voorbereiden? Het ondubbelzinnige antwoord is: ja, dat kan. De oplossing ligt voor een belangrijk deel bij het zorgen voor een groenere leefomgeving. Meer groen laat hoosbuien makkelijker wegzakken in de bodem. Daardoor is er minder wateroverlast. Het brengt schaduw en verkoeling tegen de hitte. En dit is geen ver-van-mijn-bed-show. Hier kunnen we allemaal het verschil maken: in onze voor-, achter- en geveltuinen en op onze balkons.

Dat is ook de insteek van het NK Tegelwippen. Deze landelijke actie spreekt mensen aan op hun groene vingers. Haal de tegels uit de tuin en zet er groen voor in de plaats. Verpakt als wedstrijd, zorgt het voor een extra boost. Gemeente Medemblik is fan van de boodschap van het NK Tegelwippen. We kozen ervoor met de Westfriese gemeenten Hoorn, Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland de wedstrijdarena in te stappen. We voerden allemaal drie publieksacties uit.

De ultieme winnaar

Het resultaat? Hoorn is de grote winnaar met het aantal gewipte tegels. Gefeliciteerd! De overige gemeenten, waaronder Medemblik, ontlopen elkaar weinig. We delen de tweede plaats. Die ranking is leuk, maar belangrijker is de overtuiging die we hiermee hopelijk in de hoofden van mensen planten. Ga door met de vergroening! De wedstrijd is gestreden, maar de strijd tegen de effecten van klimaatverandering is net begonnen. Laat ons leefmilieu de ultieme winnaar worden.