Gemeente Medemblik wil boeren helpen met kruidenrijk grasland om biodiversiteit te verbeteren

Gemeente Medemblik doet mee met de actie 1001ha om haar boeren te steunen om nog verder te verduurzamen. Medemblik doet sinds maart van dit jaar mee met als doel om 100 hectare regulier grasland om te zetten naar kruidenrijk grasland.

Bestel ook kruidenrijk grasmengsel met korting

Boeren kunnen met korting kruidenrijke grasmengsels aanvragen via de website van 1001ha: 1001ha/bestellen.

De korting zorgt ervoor dat de prijs van kruidenrijke grasmengsels in de buurt komt van de prijs van standaard grasmengsels met meer monocultuur (één soort gras). Boeren leveren dus zelf ook een belangrijke bijdrage.

Betere waterberging en meer biodiversiteit

Kruidenrijk grasland heeft veel voordelen. Doordat het veel verschillende (bloeiende) kruiden en grassen bevat, is het goed voor het bodemleven en insecten. Meer insecten zorgen vervolgens weer voor meer vogels. Daarbij zorgt het diepere wortelstelsel van kruidenrijke grassoorten ervoor dat het land beter water vast kan houden. Ook is het advies om geen stikstofkunstmest te gebruiken, vlinderbloemige planten in het grasland binden immers stikstof uit de lucht.

Voor het beste resultaat adviseert LTO Nederland om vanaf de tweede helft van augustus het gras te zaaien. Ook zijn er verschillende mengsels beschikbaar voor verschillende grondsoorten.

Harry Nederpelt, wethouder gemeente Medemblik: “We zijn goed op weg maar we zouden graag zien dat nog meer boeren op de hoogte zijn van deze actie. Dan hebben we straks veel kruidenrijk grasland in de gemeente. Niet alleen heel mooi voor het uitzicht, maar het biedt ook echt veel voordelen voor de natuur en onze inwoners.”

1001ha: samenwerking LTO en Urgenda

De landelijke actie ‘1001ha’ is een initiatief van LTO Nederland en Urgenda. Inmiddels hebben hier al meer dan 1400 boeren gebruik van gemaakt. Sinds april 2023 is LTO Noord op lokaal niveau aan de slag gegaan om meer hectare kruidenrijk gras te realiseren. Dit jaar doet gemeente Medemblik ook mee aan deze mooie actie.