Energiezuiniger wonen? Meer financiële mogelijkheden in 2024!

Ben je het nieuwe jaar gestart met het goede voornemen je woning energiezuiniger te maken? Kun je hierbij hulp gebruiken? 2024 biedt méér financiële mogelijkheden dan het afgelopen jaar. Maak er slim gebruik van!

Wat is er allemaal veranderd per 1 januari? Hieronder geven we een paar interessante wijzigingen.

Hogere subsidie voor warmtepompen

De rijksoverheid geeft al jaren subsidie op warmtepompen. Vanaf dit jaar moeten warmtepompen minimaal een energielabel A++ hebben om ISDE-subsidie te krijgen. De meeste warmtepompen voldoen daar al aan. Heeft je warmtepomp een energielabel van A+++? Dan krijg je € 225,- meer subsidie dan voorheen.

Heb je in 2023 al een warmtepomp met een lager energielabel gekocht en laten installeren? Dan kun je hiervoor nog de oude subsidie aanvragen bij RVO. Deze wijzigingen gelden niet voor warmtepompboilers en voor hele grote warmtepompen (>70 kW).

Meer weten? Lees meer over deze subsidie

Extra subsidie voor milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Wanneer je je woning isoleert met milieuvriendelijk biobased isolatiemateriaal, dan krijg je nu extra subsidie. Deze materialen zijn duurzaam gemaakt en milieuvriendelijk af te breken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vezelhennep en vlas. Ook het aanbrengen ervan is minder schadelijk voor de mens dan bijvoorbeeld PUR en glaswol. Dit materiaal is vaak wel duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen. Vandaar dat de rijksoverheid daar nu extra subsidie voor geeft.

Meer weten? Lees meer over subsidie voor isolatie.

Meer maatwerk voor monumenten

Ook zijn de subsidievoorwaarden voor eigenaren van monumenten versoepeld. Eigenaren van monumenten zijn aan allerlei regels gebonden. Daardoor konden ze vaak niet gebruik maken van isolatiemaatregelen waar subsidie op zit. Nu heeft de rijksoverheid dus soepelere regels voor eigenaren van monumenten.

Meer weten? Lees meer over subsidies voor monumenten.

Meer subsidie voor VvE’s

Vanaf 1 januari kunnen VvE’s ook meer subsidie krijgen voor verduurzamingsonderzoek en -advies. Wil je weten hoe je jullie gebouw(en) het beste verduurzaamt? Je kunt voor verschillende onderzoeken en adviezen tegelijkertijd subsidie aanvragen.

Meer weten? Lees meer over subsidies voor VvE's.

Meer mensen kunnen rentevrij lenen

Bij het Warmtefonds kun je geld lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie of een warmtepomp. Het Warmtefonds verruimde de mogelijkheden dit jaar waardoor meer mensen geld kunnen lenen. Bij een jaarinkomen (verzamelinkomen) van minder dan € 60.000,- betaal je geen rente over de lening. Ook mensen die ouder zijn dan 75 jaar kunnen vanaf nu een lening krijgen.

Meer weten? Lees meer over de Energiebespaarlening.

Hogere hypotheek

Ga je een nieuwe woning kopen? Dan kun je een hogere hypotheek krijgen als die woning een gunstig energielabel heeft. Je bent dan immers minder geld per maand kwijt aan energiekosten. En daarmee kan je meer uitgeven aan de maandlasten van een hypotheek.

Heeft de woning juist een ongunstig label, dan kun je ook meer lenen. Dat extra geld kun je dan alleen besteden om de woning energiezuiniger te maken.

Meer weten? Lees meer over hypotheekruimte voor verduurzaming.

Advies

Heb je advies nodig wat je het beste kunt doen om je woning energiezuiniger te maken? Het Duurzaam Bouwloket is ons energieloket. Hier kun je gratis informatie krijgen op de website, via de telefoon of via de mail. Kijk hiervoor op Duurzaam Bouwloket | Medemblik.

Vind je het fijn als er iemand bij je langskomt voor een energieadvies? Dan kun je tegen een bescheiden vergoeding gebruik maken van de energiecoaches van Warm Medemblik. Kijk hiervoor op Welkom - Warm Medemblik.

Algemene informatie over de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen, warmtepompen en zonneboilers vind je hier: ISDE: Subsidie voor verduurzaming van uw woning (rvo.nl).