Doe mee met de wasbare luiers proef in gemeente Medemblik

Een kind in de luiers zorgt voor ongeveer 300 kilo luierafval per jaar. Per maand is dat ongeveer 25 kilo. Met het gebruik van wasbare luiers blijft er minder restafval over, wat beter is voor het milieu. Zelfs als je de productie en het wassen van de luiers meetelt.

Samen met HVC start gemeente Medemblik daarom eind dit jaar met de proef ‘wasbare luiers’. 25 gezinnen kunnen heel laagdrempelig én voordelig de overstap naar wasbare luiers maken. Deelnemers gaan aan de slag met een compleet pakket aan kwaliteitsproducten dat speciaal is samengesteld voor deze proef met een waarde van zo’n € 800,-. Voor dit complete pakket betalen deelnemers een eigen bijdrage van € 200,-.

Alle deelnemende gezinnen gaan tegelijk van start, daarna krijgen ze gedurende 6 maanden  begeleiding en kunnen zij tips en adviezen uitwisselen met andere deelnemers van de proef. De ervaringen van de deelnemers worden ook gedeeld met andere inwoners en ouders. Op die manier willen gemeente Medemblik en HVC het gebruik van wasbare luiers stimuleren.

Naast het feit dat wasbare luiers zorgen voor minder restafval en beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers, heeft het gebruik van wasbare luiers nog meer voordelen. Zo hebben kinderen met wasbare luiers minder vaak last van luieruitslag en zijn ze gemiddeld eerder zindelijk. Daarnaast zijn wasbare luiers financieel een stuk voordeliger dan wegwerpluiers én is het veel makkelijker dan mensen meestal denken.

Meedoen of meer weten?

Voor deelname aan deze proef gelden een aantal voorwaarden. Deelnemers moeten ingeschreven zijn en wonen in gemeente Medemblik. Kinderen zijn of worden geboren tussen 1 juli 2022 en 1 maart 2024. De proef loopt van 17 januari 2024 tot 17 juli 2024. Kijk voor alle voorwaarden en meer informatie op hvcgroep.nl/wasbareluiers. Aanmelden voor de proef kan via wasbareluiers@hvcgroep.nl.