Zelf energie opwekken

Wat is het?

Zelf energie opwekken kan met apparatuur waarmee u zelf stroom of warmte kan opwekken. Verreweg de meest gebruikte methode om stroom op te wekken zijn zonnepanelen. Deze panelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit die u in uw huis kunt gebruiken. Om zelf duurzame warmte op te wekken wordt vaak een warmtepomp of een zonneboiler gebruikt.

Waarom is het belangrijk?

Het zelf opwekken van energie creĆ«ert bijna geen uitstoot die slecht is voor het klimaat. Hiermee heeft u een duurzaam alternatief voor de energie die wordt opgewekt in kolen- en gascentrales. Als u zelf energie opwekt, wordt uw energierekening daarnaast ook lager.  

Wat doet de gemeente?

De gemeente stimuleert bewoners om zelf energie op te wekken. Dat doet zij door gezamenlijke inkoopacties te organiseren voor bijvoorbeeld zonnepanelen, en voorlichting te geven over de voordelen van zelf energie opwekken. 

Wat kan ik zelf doen?

Zelf energie opwekken is altijd een goed idee. Voor zonnepanelen kunt u met de Zonatlas controleren of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Een verder advies en offerte kunt u opvragen bij het Duurzaam Bouwloket.   

et elektriciteitsverdeelstation Westwoud van Liander in Zwaagdijk voorziet delen van de gemeenten Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en Hoorn van elektriciteit. Door onder andere de snelgroeiende economie, digitalisering en woningbouw is het zo druk dat de maximale capaciteit van dit verdeelstation is bereikt. Goed om te weten: ondernemers kunnen blijven rekenen op de capaciteit die ze op dit moment hebben en voor bekende woningbouwplannen is capaciteit gereserveerd.

Wilt u weten wat voor uw woning de beste keuzes zijn? Vul dan de woningplanner van Duurzaam Bouwloket voor uw woning in: Woningplanner - Duurzaam Bouwloket 

Voor een warmtepomp of zonneboiler kunt u de ISDE subsidie aanvragen bij de RVO.