Duurzaam vervoer

Wat is het?

Duurzaam vervoer is emissievrij. Dat wil zeggen dat het vervoersmiddel geen CO2 uitstoot. Een fiets is daar een goed voorbeeld van, maar ook een elektrische auto of bus. Ook het delen van een auto is een voorbeeld van duurzaam vervoer. Vanaf 2030 zijn alle nieuwe auto's emissievrij. 

Waarom is het belangrijk?

Om het gebruik van fossiele brandstof (benzine, diesel en autogas) te verminderen en daarmee onze CO2 uitstoot.

Wat doet de gemeente?

Elektrische auto's hebben een laadplek nodig. De gemeente breidt het netwerk voor laadpalen in de toekomst uit en ondersteunt en stimuleert deelauto-projecten. Als plattelandsgemeente waar veel wordt gefietst versterkt de gemeente de lokale fietsverbindingen.  

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt overwegen om emissieloos vervoer te gaan gebruiken. Dat kan door bijvoorbeeld een elektrische auto te kopen. Als je dat niet kan, kun je mogelijk gebruik maken van een deelauto, fiets of openbaar vervoer. Zo draag je bij aan een verminderde CO2 uitstoot en een beter klimaat.

Laadpaal in de buurt?

Een overzicht van laadpalen voor elektrische auto's vind je hier laadkaart.mrae.nl 

Aanvragen elektrische laadpaal

Als je een elektrische auto koopt, wil je deze ook kunnen opladen. Als je de auto op je erf kunt parkeren, dan is dat geen probleem. Het wordt moeilijker als je geen oprit hebt en geen mogelijkheid hebt om een oprit te maken. Je kunt dan een laadpaal aanvragen. Als de aanvraag is goedgekeurd, kan het ongeveer een half jaar duren voordat een paal echt geplaatst is. 

- Voorwaarden elektrische laadpaal aanvragen. 

Deelautoproject Wognum

Ontdek de voordelen van rijden in een elektrische auto zonder de lasten van een eigen auto.

Gebruik maken van een deelauto